Det har fra tidenes morgen vært vanlig for små fjellgårder å utnytte de ressursene som finnes tilknyttet gården. Dette ga flere bein å stå på og dermed bedre mulighet til å overleve i et værhardt og tøft miljø.  Dyrking av jorda var ikke nok til å brødfø familien, så jakt og fiske var veldig viktig matauke. Området i rundt oss har dyregraver fra en fjern fortid som viser hvordan folk samarbeidet og drev stor fangst.  Smekunsten sto sterkt i dalen her fordi de kunne utnytte myrmalmen.  Det er funnet slagklumper fra før Kr.f.  Fjellet var ferdselsveiene mellom daler og landsdeler.  Oppe på fjellet over gården, er det tydelig spor etter Nordmannsslepa som var hovedferdselsåra mellom øst- og vestlandet. Her gikk handelreisende og kvegdrifter så varer fra smedproduksjon i dalen eller skinn fra jakta var lett å omsette.  Folket kunne fjellet.  De levde med, i og av fjellet!

Denne arven vil vi lære av og ta med oss videre.  Det er like viktig i dag å bruke de mange beina å stå på for å få driftet fjellgården vår.  Vi har sauer som beitedyr (og stort fokus på avl av god ull), og dyra gjør at slåtteområdene her hjemme og på setra i Sandsetdalen holdes i hevd.  Vi drifter skogen og har utleie av hytter, jakt og fiske.  

Sandset staulen

Sandset seter.
Fantastisk flott seterbu leies ut på åremål. Høg standard og god komfort i et hus med sjel og mangeårig historie av aktiv staulsdrift og overnatting mot Nordmannsslepa. Dette er selve hovedhuset på staulen.

Fasiliteter.
Er i utgangspunktet fullt møblert, og ellers tilpasser du møbleringen etter bruken.
2.etasje: to gode soverom og et bad/wc.
1.etasje: kjøkken, stue og bad/wc. Stua har langbord, sofakrok, parabol-tv.
Vannbåren varme i alle golv og muligheten for vedfyring i entrè og inne i stua.
Kjøkkenet er fullt utstyrt og har alle hvitevarer inkl fryseskap.
God kjeller som har lagringsplass for ski etc.
Bilvei til døra.
NB! Det har vært dyr inne, men vi har (strenge) restriksjoner på dyrehold inne av hensyn til tregolvet i stua. Kjøkken og entrè er flislagt.

Turmuligheter.
Sandsetdalen er en rolig og vakker seterdal og kan by på rike
turopplevelser både sommer og vinter, i randsonen til Hardangervidda.
Sandset er et utmerket utgangspunkt for aktivitet for hele familien. Her
kan du spenne på deg skia rett utenfor seterdøra, og velge mellom turer timevis i småkuppert terreng eller raskeste vei til fjells. Senest fra vinterferien kjøres det opp skiløype langs hele dalen, og det er flott turterreng for truger.

Setter du deg i bilen er det 10 min til snaufjellet på Småroi, 10 min til
Fjellguten sitt skitrekk i Bakkhus eller 1 time til Geilo eller til Rjukan, Industristedet som er på UNESCOs verdensarvliste.

Om sommeren kan du rusle med fiskestanga langs Tessungdalsåi, og
noen av fjellvatna er med i fiskekortordning for området. Med sekken på ryggen kan du klatre opp til Tinden på 1399 moh eller rask kveldstur til Sandsetnose 1232 moh.
Sandset er et supert utgangspunkt for alle typer vandringer på Hardangervidda.
 
Sandsetdalen har ennå det gamle staulslandskapspreget der stauler (setrer) blir høstet hvert år, mens beitedyra blir færre og færre. En sykkel- eller rusle-tur samler energien som du bare kan finne i stillheten, naturen eller kvalitetstid med deg selv og dine utvalgte!

 

Lufsjå hytte med fiske

Lufsjåhytta.

Fantastiske Lufsjå (1214moh) ligger utpå en tange av Hardangervidda midt på fylkesgrensa mellom Vestfold og Telemark og Viken.  Vannet er 4 km langt og 1 km bredt, og er et utmerket røye og ørret-vann både sommer og vinter. Her er det flatt og vidt, og terrenget innbyr til vandringer både sommer og vinter. Området er inne i DNTs merkede løypenett. 

Tilgjengelighet.

Lufsjå kan bare nås til fots om sommeren, ski eller scootertransport om vinteren. Alternative startpunkt Småroe, Imingfjell, Skirvedalen eller korteste vei fra gården vår i Tessungdalen 2-3 timers fottur.  Varer som kan lagres kjører vi inn på vinterføre så sekken blir noe lettere.

 

Dette er fjellhytte fra 1970tallet med tradisjonelle fasiliteter som bæring av vann inn og ut av hytta, stearinlys, propankomfyr og vedfyring.  Alt av kjøkkenutstyr og møbler er på plass. Stue med kjøkkenkrok har sofabenk som kan brukes til sengeplass. Hytta har 2 soverom med enkel køyeseng på det ene og bredere køyeseng på det andre. 

Utleie med fiskerett.

Hytta leies ut på åremål. Leia inkl propan, ved, fiskerett i Lufsjå, en liten pioner-båt med påhengsmotor og fiskegarn. 

 

Link til DNTs selvbetjeningshytte på Lufsjå https://ut.no/hytte/10336/lufsja

Asbjørnset

Ei lita ettroms heimeseter som vart bruka i forbindelse med beiting og høyslått i liene rundt gården. I dag er det ei jaktkoie med køyeseng, vedovn, bord med 3 stoler, propanbluss og utedo. Beliggenheten er idyllisk inne på en liten setervoll midt i skogen med myrdrag opp igjennom mot fjellet.  Fantastisk fint trugeterreng, skiterreng og utg.pkt for alle typer fotturer. Leies ut på åremål sammen med fuglejakt og småviltjakt. 

Reinsjakt

Vi leier ut jaktterreng og fellingsløyver for rein på Hardangervidda. Kan kombineres for de som leier Sandset staule.Ta kontakt for avtale.

Rypejakt i Sandsetdalen

Utleie av rypejakt i Sandsetdalen på aust og vestsida av dalen. Fortrinnsvis leie sammen med Sandset staulen. Ta kontakt for avtale.